Jak rozwijać u dziecka zmysł smaku?

Ciekawostką jest fakt, iż zmysł smaku posiadają jeszcze nienarodzone dzieci. Sprawdzono to podczas eksperymentu, podczas którego smak wód płodowych kobiet ciężarnych zmieniano na ten słodki. Okazało się, że gdy wody płodowe były słodkie, dzieci piły ich znacznie więcej.W myśl tej zasady, zmysł smaku powinno rozwijać się u dziecka, właśnie jeszcze w jego życiu płodowym. Ogromne znaczenie będzie miała więc dieta kobiet, które są w ciąży.

Już po narodzeniu dziecka, dieta jest równie ważnym czynnikiem – od tego, co zje mama będzie zależał smak mleka, naturalnego pokarmu noworodków i niemowląt.

Naukowcy jasno podkreślają więc, że pierwsze odczucia smakowe dzieci, jeszcze w życiu płodowym jak i tuż po narodzeniu, mogą mieć niebagatelne znaczenie w kwestii jego kulinarnych upodobań w czasie późniejszym.

Podstawowe smaki

Doznania smakowe, tak osób dorosłych jak i dzieci to przede wszystkim rozróżnianie smaków: gorzkiego, słonego, kwaśnego i słodkiego. Naukowcy starają się wyodrębnić kolejne natomiast te uznaje się za podstawę, którą nabywamy niemalże od początku naszego istnienia.

Wiadomo na pewno, że dzieci najbardziej preferują smak słodki, często przepadają też za kwaśnym. Nie znoszą za to gorzkiego a słony jest dla nich tak naprawdę obojętny.

Takie wiadomości, wyznaczać mogą formę codziennego żywienia niemowląt i dzieci. Dzięki tej wiedzy, rodzice są w stanie dużo bardziej sprawnie dobierać składniki żywieniowe. Nie chodzi przecież o to, by serwować pociechom tylko słodycze, bo te są najbardziej lubiane, ale o rozszerzanie ich diety i doprowadzenia do akceptowania również innych smaków podczas stosowania codziennej diety.

Udowodniono zresztą, że im bardziej urozmaicona pod względem smaków będzie codzienna dieta małych dzieci, tym są one w stanie dużo więcej kulinariów zaakceptować i stają się bardziej ciekawe kuchni świata w przyszłości.

Wrażliwość na smaki

portrait-865007_1280To, że dziecko lubi smak słodki, np. ciastka czekoladowe, nie oznacza oczywiście, że do każdego napoju czy obiadu mamy dosypywać cukier. Zwracajmy raczej uwagę na produkty zdrowie a nie te, które są preferowane najbardziej. Co więcej, okazuje się, że to przecież rodzice mają największy wpływ na to, jakie produkty spożywcze będą smakować maluchowi. Chodzi przede wszystkim o przyzwyczajenia – mocno słodka herbata będzie lubiana przez dziecko a ta gorzka nie zostanie wypita wcale. Jeśli jednak od samego początku, z diety dziecka wyeliminujemy cukier, to właśnie ta gorzka stanie się lubianym standardem.

Taka zasada funkcjonuje, jeśli weźmiemy pod uwagę każdy rodzaj smaku. Nie powinno się na przykład zbytnio solić potraw dla najmłodszych. I chociaż mogą wydawać nam się one mdłe, to malec zje je z aprobatą, bo nie poznał jeszcze bardziej przystępnych smaków.

Zabawki sensoryczne dla dzieci ze wskazaniem do terapii SI

Aby rozwijać zmysł smaku dziecka, rodzice powinni dbać o stopniowe rozszerzanie jego codziennej diety. Należy przy tym jednak pamiętać, że takowe rozszerzanie diety musi następować zgodnie z wytycznymi, jakie dotyczą możliwości podawania pewnych produktów małym dzieciom. Przykładem mogą być na przykład orzechy, truskawki czy czekolada, które mogą uczulać. Nie wszystkie produkty nadają się także, jeśli weźmiemy ich ciężkostrawność – delikatny żołądek nie ze wszystkim sprawnie sobie poradzi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *