Rosół, flaki, kotlet schabowy z kapustą albo golonka. Właśnie takie dania najczęściej trafiają na polskie stoły. Polacy jedzą dania tłuste, wysoce kaloryczne. Według ekspertów jemy stanowczo za mało owoców, warzyw oraz ryb – pod tym względem zajmujemy jedno z ostatnich miejsc, patrząc na wszystkich mieszkańców całej Europy. Tendencja ta co prawda zaczyna się zmieniać wraz z narastającym trendem na styl życia fit. Okazuje się jednak, że moda ta zupełnie nie obowiązuje jeszcze podczas rodzinnych uroczystości. Co ciekawe, osoby, które na co dzień starają się jeść rzeczy zdrowe i lekkie, w czasie organizacji rodzinnego przyjęcia również stawiają na kuchnię tradycyjną.
Nie ma w tym w sumie nic dziwnego, nie chcemy przecież, by ktoś grymasił przy stole. Niezadowolony z kotletów sojowych wujek czy ciocia zajadająca się z niesmakiem sałatą z czarnuszką zapewne nie poprawią nam humoru. Na stołach lądują więc potrawy tradycyjne, dobrze znane i zazwyczaj lubiane przez Polaków. Uznaje się, że na sukces udanego wydarzenia w gronie bliskich bezwzględnie wpływa właśnie między innymi jedzenie.
Firmy cateringowe proponują nam dzisiaj optymalne rozwiązania. Warto poznać ich ofertę, by może wprowadzić nieco nowości. Oczywiście nie musimy serwować tylko koziego sera, komosy ryżowej czy kremu z ciecierzycy, ale zdrowe składniki spokojnie mogą stanowić jeden ze składników potraw. Może warto postawić na bardziej nowoczesne potrawy. Jesteśmy pewni, że w gronie najbliższych znajdą się również osoby, które cenią sobie zdrowe podejście w kwestiach żywienia.
Chrzciny, komunie, wesela, hucznie obchodzone urodziny albo rocznice ślubu to najczęściej wymieniane okoliczności, z powodu których zaprasza się gości. Scenariusz dotyczący menu jest za każdym razem podobny. Gospodarze serwują najpierw zupę, następnie drugie danie i deser, na stołach zaś zawsze dostępne są rozmaite przystawki w postaci wędlin, galarety i sałatek. W zależności od czasu trwania takiej imprezy gorących posiłków może być więcej.
Firmy cateringowe potwierdzają, że obowiązuje kilka podstawowych ofert, z których korzystają klienci. Najchętniej wybierana zupa to rosół, flaki albo żurek. A czemu by nie zaserwować gościom kremu z groszku czy dyni albo chociaż dać im możliwość wyboru? Na drugie danie zwykle podawany jest wspomniany już schabowy, pieczony kurczak albo karkówka. Może wato zaproponować gościom również danie wegetariańskie? W naszym otoczeniu coraz więcej osób rezygnuje przecież z jedzenia mięsa. Deser to tradycyjnie sernik albo szarlotka. Dobrze jest zaproponować gościom również owocowy koktajl albo talerz cytrusów. Świetnym rozwiązaniem jest również wdrożenie fit jedzenia do dań serwowanych w formie przystawek. Na stołach niech znajdują się te tradycyjne, ale też warzywne babeczki ze szpinakiem, hummus czy faszerowane cukinią pomidorki.
Jedzenie fit jest atrakcyjną opcją dla osób, które dbają o swoją sylwetkę. Można w ten sposób zapobiec niezręcznej sytuacji w której taka osoba się znajdzie. Szczególnie gdy dietę oraz spożywanie poszczególnych dań zalecił dietetyk. Warszawa podobnie jak inne duże miasta są obszarem na których firmy cateringowe posiadają szeroką ofertę dań dietetycznych. Dobrze jest zresztą z jej przedstawicielami uzgodnić menu. Pamiętajmy, że w czasach, w których króluje superfoods, z całą pewnością przy stole znajdzie się sporo amatorów takiego jadłospisu.